woensdag 16 januari 2013

Red Bull Energy Drink: geniet, maar drink met mate


Red Bull is een van de meest bekende energiedrankjes. Wat zit er eigenlijk in, wat doet het met je en waarom is het in sommige landen zelfs verboden? In dit artikel mijn ervaring en mening over Red Bull Energydrink.

Inhoud van het drankje

Een blikje Red Bull van 250 ml bevat 1000 mg taurine, 600 mg glucuronolacton, 80 mg zuivere cafeïne (staat gelijk aan een grote kop koffie of 2/3 blikjes cola) en 20 gram suiker. Verder bevat Red Bull vitamine B-complex en pantotheenzuur.
Taurine: Is vaak beter bekend als aminozuur. Dit komt van nature al voor in eiwitrijk voedsel zoals vis, vlees, schaaldieren, eieren en gevogelte. Wanneer je gezond en gevarieerd eet maakt je lichaam dit dus zelf aan en heb je geen aanvulling nodig. In voor het lichaam stressvolle situaties wordt dit door je lichaam minder goed aangemaakt.
Glucuronolacton: Ook deze stof maakt je lichaam zelf aan bij het afbreken van glucose in de lever. Het is een voor spieren belangrijke stof. Verder zou het vermoeidheid tegengaan en een prettig gevoel geven.
B-Complex vitamines: Deze vitamines zijn van belang voor de stofwisseling. Een tekort hieraan kan diverse gevolgen hebben, waaronder vermoeidheid. Ook deze vitamines kan het lichaam zelf aanmaken bij voldoende inname van eiwitrijk voedsel.
Pantotheenzuur: Dit is beter bekend als vitamine B-5. Ook deze vitamine maakt je lichaam zelf aan bij voldoende gezond eten. Een tekort aan vitamine B-5 kan zorgen voor onder andere vermoeidheid.

Verpakking

Bull is verpakt in een langwerpig metalen blikje. Het blikje is verdeeld in zilverkleurige en blauwe vlakken. In het midden is in rode letters de tekst Red Bull Energy Drink te lezen, tevens staan er twee rode stieren afgebeeld welke tegenover elkaar staan. Verder staat er nog vermeld dat het drankje ijskoud het lekkerst is en dat het koolzuurhoudend is. Onderaan staat dat het drankje Taurine bevat en dat het lichaam en geest stimuleert. Op het blikje is op de achterzijde te lezen dat het speciaal ontwikkeld is voor momenten van verhoogde fysieke en mentale inspanning. Verder staat er vermeld dat het een hoog cafeïnegehalte bevat (32 mg/100 ml). Ook worden de ingrediënten genoemd evenals de voedingswaarde. Tot slot staat er nog wat algemene informatie over de inhoud en de contactgegevens van de producent. Op de onderzijde van het blikje is de uiterste houdbaarheidsdatum geprint. De blikjes zijn in verschillende maten te vinden: 250 ml, 355 ml en 473 ml.

Geur, kleur en smaak

Wanneer je een blikje Red Bull opent komt de erg zoete geur al meteen op je afgevlogen. De geur is ook op een goede meter van het blikje goed te ruiken. Het is een erg herkenbare geur en de meningen daarover verschillen nogal. De een vindt het lekker ruiken en de ander totaal niet. De drank is geel van kleur en oogt als appelsap met koolzuur. Red Bull smaakt zoals het ruikt: mierzoet. Ook heeft het een iets zurige nasmaak. Al met al is het een lastig te omschrijven smaak. Het lijkt qua zoetheid wel wat op de mierzoete Bubbelicious kauwgom. Het is bij Red Bull wel zo dat je het of lekker vindt, of juist helemaal niet is mijn ervaring. Wanneer je de gewone Red Bull te zoet vindt of last hebt van gevoelige tanden, is er ook een sugarfree variant te verkrijgen. Verder zit er in Red Bull ook koolzuur, echter niet zoveel als in een gemiddelde cola of andere frisdrank.

Effect van de energydrink

Er zijn maar weinig mensen die de slogan “Red Bull geeft je vleugels” niet kennen. Red Bull is zoals hierboven al vermeld een energiedrankje. Het is een drankje dat door de toegevoegde cafeïne, taurine en suiker een opkikker tot gevolg heeft. Hoe sterk die opkikker is, is per persoon verschillend. Gemiddeld geeft het gedurende 1 tot 4 uur meer energie. Ikzelf merk er relatief weinig van en de keren dat ik het wel merk houdt het gevoel niet echt lang aan en is het met een klein uurtje wel verdwenen. Het effect is in mijn ogen min of meer gelijk aan die van een kop sterke koffie. Dit komt ook overeen met de hoeveelheid cafeïne in de drank. Ik drink zowel koffie als Red Bull erg vaak, dus misschien dat dat ook de werking en het effect van de cafeïne bij mij heeft verminderd. Andere mensen om mij heen die het minder vaak drinken merken een directer en duidelijker effect. Na het drinken van Red Bull kan ik ook gewoon nog prima in slaap vallen. Mensen die minder cafeïne gebruiken hebben daar meer moeite mee. Het is dus wel raadzaam om dit niet kort voordat je gaat slapen te drinken.

Negatieve effecten

Wanneer je grote hoeveelheden Red Bull drinkt kan de drank verschillende bijwerkingen hebben. Trillende handen, zware ogen, gevoelige tanden en buikpijn kunnen mogelijke gevolgen zijn. Ook stress en hyperactiviteit kan voorkomen evenals hartkloppingen. Deze effecten zijn voornamelijk te wijten aan de cafeïne, suikers en andere toegevoegde stoffen in de drank. Het is dan ook raadzaam om er op te letten dat je niet te veel Red Bull drinkt. Zeker wanneer je bijvoorbeeld hart-/vaatproblemen of hoge bloeddruk hebt is het wel iets om op te letten of misschien zelfs niet te gebruiken. Ook is het natuurlijk geen goed drankje voor kinderen, net zoals met koffie. Voor diabetici is Red Bull ook niet aan te raden aangezien het je bloedsuikerspiegel verhoogt. Verder is Red Bull ook te mixen met diverse alcoholische dranken zoals bijvoorbeeld rode wodka of Bacardi Lemon. Dit heeft alleen een behoorlijk uitdrogend effect waardoor de kater naderhand ook erger kan zijn.

Omstreden drank

Red Bull is door zijn effecten bij inname van grotere hoeveelheden, in diverse landen nogal een omstreden drank. In 2001 werd het door de Zweedse overheid onderzocht nadat het overlijden van drie consumenten werd gelinkt aan de drank. Ook is de toegevoegde stof glucuronolacton aan verschillende onderzoeken onderworpen. Een Australisch onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat na inname van 1 blikje suikervrije Red Bull van 250 ml, de kleverigheid van de bloedplaatjes toenam, waardoor je meer risico loopt op stolselvorming. In Canada draagt de drank een waarschuwing op het label waarin gewaarschuwd wordt voor de gezondheidsrisico’s voor kinderen, zwangere of borstvoedende vrouwen of personen met een overgevoeligheid voor cafeïne. Een inname van meer dan 500 ml per dag wordt dan ook afgeraden. Verder was Red Bull vanwege gezondheidsrisico’s tot 2009 verboden in Noorwegen en Denemarken en is het nog steeds verboden in Uruguay.
Red Bull heeft in een verklaring te kennen gegeven dat de drank verscheidende malen wetenschappelijk onderzocht is en veilig is bevonden. Gezien de enorme opmars van de energiedrankjes, is de Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA) bezig met het beoordelen van recente onderzoeken naar het effect en de veiligheid van energiedrankjes. Het rapport met de uitslagen van die onderzoeken moet nog verschijnen. Vooralsnog voldoet Red Bull aan de wettelijke eisen enbij normaal gebruik is er dus ook geen gevaar voor de gezondheid volgens de EFSA. 

Conclusie

Alle feiten op een rij kom ik toch tot de conclusie dat Red Bull een vreemd goedje is. Ik vind het lekker smaken en kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. De prijs vind ik buitensporig hoog. De Lidl bijvoorbeeld verkoopt Mixxed Up Energy Drink. Deze energydrink vind ik qua smaak het meeste lijken op Red Bull en om de prijs lach je je rot. Bij Red Bull ben je voor 4 blikjes rond de 4,30 euro kwijt, voor een tree (24 blikjes) Mixxed Up ben je net iets meer dan 6 euro kwijt. Eerlijk gezegd vind ik het zelfs nog iets lekkerder dan Red Bull, hoewel dat ook door de prijs kan komen natuurlijk. Door de nadelige effecten van de cafeïne en andere toevoegingen in Red Bull (en andere energydrinks) doe je er verstandig aan om er niet te veel van te drinken. Verder vind ik de energie die het zou moeten geven nog wel meevallen. Het zal wel iets helpen maar niet dusdanig dat ik al stuiterend door de kamer ga na een blikje. Het is voor mij gelijkwaardig aan een kop sterke koffie. Bij andere mensen kan het natuurlijk wel een sterker of directer effect hebben. Wanneer je een kleine oppepper nodig hebt is Red Bull prima aan te raden, zolang je het met mate drinkt. Echt dorstlessend vind ik het niet. Omdat er ook veel negatieve dingen aan Red Bull vast kunnen zitten zoals je hierboven hebt kunnen lezen, en er een hoop synthetische toevoegingen inzitten, kom ik toch niet verder dan 3 sterren.

Algemene informatie

Product: Red Bull Energy Drink
Producent: Red Bull
Website: www.redbull.nl
Prijs: rond 4,30 euro voor een 4-pack
Verkrijgbaarheid: tankstations (bijv. Shell), supermarkten (bijv. Super de Boer) en webshops (bijv. Albert.nl)

Red Bull - Het Bedrijf

Dietrich Mateschitz kwam in 1982 op het idee om de energiedrankjes die in het Verre Oosten al erg populair waren, ook buiten Azië te verkopen. De inspiratie daarvoor kreeg hij van de Thaise drank Krating daeng. Dit betekent in het Engels red bull en in het Nederlands natuurlijk rode stier. Hij begon in 1987 in Oostenrijk met de verkoop van de Red Bull Energy Drink. In 2008 heeft Red Bull zijn eigen cola gelanceerd: Red Bull Simply Cola - Strong & Natural. Sinds 2009 is de productlijn uitgebreid met de Red Bull Energy Shots. Per jaar worden er ongeveer 4 miljard blikjes Red Bull verkocht. Verder is Red Bull erg actief in diverse marketingactiviteiten als bijvoorbeeld het Formule 1-team Red Bull Racing en de Red Bull Air Race World Series. 


Ingrediënten en voedingswaarde

Voor de liefhebber zal ik hier de ingrediënten en voedingswaarde opnoemen aangezien het op de foto slecht te lezen is.

Ingrediënten: koolzuurhoudend water, sacharose, glucose, zuurteregelaar (natriumcitraten, magnesiumcarbonaat), voedingszuur (citroenzuur), taurine (0,4%), cafeïne (0,03%), glucuronolactone, inositol, vitamines, aroma's, kleurstof (caramel).
Voedingswaarde per 100 ml: Energetische waarde 192 kJ (45 kcal), eiwitten 0 g, koolhydraten 11 g (waarvan suikers 11 g), vetten 0 g, natrium 0,04 g, vitamines: nicotinamide 7,2 mg (40% ADH), B6 0,8 mg (40% ADH), pantotheenzuur 2,4 mg (40% ADH), B2 0,64 mg (40% ADH), B12 0,4 µg (40% ADH) ADH= Algemene Dagelijkse Hoeveelheid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...