maandag 28 oktober 2013

Hoe kook ik een ei?

hoe kook ik een zachtgekookt of hardgekookt ei

Veel mensen weten wel hoe je een ei moet koken, maar niet iedereen weet dit. Ikzelf at nooit eieren en wist op mijn 25ste dus niet hoe lang je een ei moest koken (schaam, ik weet het). Gelukkig bestond internet al, dus had ik mijn antwoord snel gevonden. Toch wil ik hier, voor degene die nog niet weten hoe lang je een ei moet koken, even snel een handige samenvatting maken. Dus wil je weten hoe lang je een ei moet koken? Hoe lang je een hard ei moet koken? Hoe lang je een zacht ei moet koken? Of gewoon, hoe kook ik een ei? Dan hoop ik je met dit artikel geholpen te hebben.

Wat heb je nodig om een ei te koken?

- een pan
- water
- eieren
- wekker/timer (zit meestal wel op een smartphone)
- eventueel zout

Eerst vul je de pan met koud water of je legt eerst de eieren erin en vult daarna de pan met water. Zorg ervoor dat de eieren goed onder water liggen. Je kunt wat zout in het water doen om te voorkomen dat het ei leegloopt als deze zou barsten. Breng nu het water aan de kook. Het water kookt wanneer het gaat borrelen. Zet dan het vuur laag, zodat het nog een beetje blijft borrelen. Houd de onderstaande tijden aan voor het gewenste resultaat.

Hoe lang moet je een ei koken?

Klein ei zacht gekookt - 4 minuten
Klein ei gemiddeld gekookt - 6 minuten
Klein ei hard gekookt - 11 minuten
Gemiddeld ei zacht gekookt - 5,5 minuut
Gemiddeld ei gemiddeld gekookt - 7 minuten
Gemiddeld ei hard gekookt - 11 minuten
Groot ei zacht gekookt - 6 minuten
Groot ei gemiddeld gekookt - 7 minuten
Groot ei hard gekookt - 15 minuten

Waarom moet je een ei laten schrikken?

Wanneer het aantal minuten voorbij is, moet je de eieren laten schrikken. Dit houdt in dat je ze onder de koude kraan zet. Waarom moet je een eieren laten schrikken? De reden waarom je ei laat schrikken is dat je het daarna makkelijker kunt pellen. En het ei is dan afgekoeld, zodat je het makkelijk vast kunt pakken.

Tips om een ei te koken

Wil je helemaal makkelijk een ei koken? Koop dan een eggtimer. Ik heb er ook één en vind het echt superhandig! Het is een plastic ei dat je tegelijk met je eieren in de pan moet leggen. Op deze plastic ei staan streepjes met de teksten 'zacht gekookt', 'medium gekookt' en 'hard gekookt'. Tijdens het opwarmen van het water verkleurt het plastic ei. Hoe verder hij verkleurt hoe harder de eitjes gekookt zullen zijn. Supersimpel dus! Zo heb je helemaal geen wekker of timer meer nodig en hoef je niet meer de tijd in de gaten te houden.

Bij bijvoorbeeld Bol.com kun je al heel goedkoop een eggtimer kopen.
Bestel je voor 23.00 u, dan heb je de volgende dag je eggtimer al in huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...